Marie Krøyer

Printed Book

Köp för SEK 295

PDF

 

ePub

 

Read Online

 

Open Access

 

Marie Krøyer

ISBN
9789186265625
Hard cover
303 pages
Published
2024
Language
swe

Camilla Klitgaard Laursen (red.), Mette Bøgh Jensen (red.), Signe Havsteen (red.), Karin Sidén (red.), Catrin Lundeberg (red.)

Price from SEK 295

Waldemarsudde utställningskatalog, no. 146:23

"Precis som det finns rokokostil och empirestil, så bör fru Krøyers stil få ett erkännande som ett uttryck för konstnärlig verksamhet." Så här beskrevs Marie Krøyers begåvning i en tidningsartikel 1899. Marie Krøyer var konstnär och arbetade kreativt hela sitt liv - med möda och besvär, med lätthet och glädje. Hon började med måleri och teckning, ett arbete som fick henne att tvivla på sig själv. Men när hon upptäckte inredningsdesignen fann hon sin plats som konstnär och kunde få utlopp för sin talang både i sitt eget och andras hem.

I de sju texterna i denna bok undersöker författarna Marie Krøyers konstnärliga produktion, som spänner från måleri till möbelformgivning. Texterna undersöker hennes inspirationskällor och ideal om 'det sköna livet', samt det nätverk som gav henne möjlighet att utveckla och använda sin begåvning. Marie Krøyer porträtteras även som en konstnär som tolkade samtidens tendenser och tankar genom sitt eget nyskapande arbete.

Boken är rikt illustrerad och innehåller både essäer och forskningsbaserade artiklar.